DJANGO BATES & BERGEN BIG BAND

– Spiller musikk av Loose Tubes

Storbandet Loose Tubes revitaliserte britisk jazz etter deres første bejublede konserter på slutten av 80-tallet. De blandet swing med ska og Dolphy med Zappa på en leken og humoristisk måte og engasjerte et bredt publikum.

Orkesteret bestod av en svært talentfull gjeng med unge, britiske musikere. Flere av dem har gjort seg tungt bemerket på den europeiske jazzscenen siden. Blant dem den virtuose multiinstrumentalisten og innovative komponisten Django Bates.

Django Bates og musikken og tilnærmingen hans beskrives gjerne som spontan, original, kompromissløs og leken. Han har vunnet en rekke priser og har ved to anledninger blitt kåret til beste britiske jazzkomponist.

Bates har også tilbragt mye tid I Norden. I samspill med Bendik Hofseth, Marius Neset, Per Jørgensen og Sidsel Endresen på hennes ECM-innspillinger. Bates har også ledet Nordic Youth Improvisers og innehatt en stilling som professor ved rytmekonservatoriet i København. I dag har han en tilsvarende stilling i Bern i Sveits.

Når Django Bates kommer til Norge har han med seg en følgesvenn gjennom flere tiår, nemlig trommeslager Martin France. France er å høre på en drøss album med noen av verdens fremste musikere og spilte også trommer i Loose Tubes.

Ideen til dette etter hvert legendariske bandet sprang ut av en workshop for unge musikere med base på den legendariske klubben Ronnie Scott’s. De var åpne for ny musikk og tok en mye friere form enn andre storband og jazzorkestre. De ble omtalt som anarkister, både med tanke på musikken de spilte, men også hvor og hvordan de presenterte den. De stoppet blant annet trafikken i SOHO etter å ha fortsatt en konsert utendørs kl. 3 om natten med publikum på slep.

På de to kommende konsertene har han med seg et av Norges fremste storband, Bergen Big Band, som i fjor feiret 25 år.  De har tidligere samarbeidet med en rekke internasjonale størrelser og tatt initiativ til mange nykomponerte verk. Når de nå skal spille med Django Bates og Martin France kan vi forvente oss noe nye musikk, som er laget på bestilling fra BBC Radio 3 – i anledning Loose Tubes sin 30-årsdag – men også musikk fra Loose Tubes lange historikk.

Til konsertene i Bergen og Stavanger kan vi forvente oss like deler genialitet og kaos. Nydelige melodier i et øyeblikk og gjallende horn og ville saks-linjer i et annet. Forvrengte sambaer og sleipe New Orleans-groover. Og et orkester med 21 glimrende musikere med to britiske stjerner i spissen.

Besetning:

Treblås:

1. alt: Tor Yttredal

2. alt: Bjørn Strand

1. tenor: Ole Jacob Hystad

2. tenor: Elisabeth Lid Trøen

Bari. saks.: Kjetil Møster

Fløyte: Bjørnar Habbestad

Klarinett/bassklarinett: Jan Kåre Hystad

 

Messing:

1. trompet: TBC

2. trompet: Are Ovesen

3. trompet: Hans Marius Andersen

4. trompet: Tancred Heyerdahl Husø

1. trombone: Øyvind Hage

2. trombone: Håvard Funderud

3. trombone: Pål Roseth

Basstrombone: Kjell Erik Husom

Tuba: Steffen Granly

 

Rytmeseksjon:

Keyboards: Django Bates

Gitar: Thomas Dahl

Kontrabass: Magne Thormodsæter

Trommer: Martin France

Perkusjon: Frank Jakobsen

Prosjektet settes opp i regi av Vestnorsk Jazzsenter og den ny oppstartede AiR (Artist in Residence)-ordningen. Tiltaket ble etablert og gjennomført for første gang i 2016, med støtte fra Kulturrådets kompetanseutviklingsmidler (VRAK). Det er et tiltak rettet mot musikere i Vestnorsk-regionen, der formålet er å bidra til stimulering og kompetanseutvikling for både unge og etablerte utøvere. I tillegg ønsker vi å bidra til å sette søkelys på og framheve regionens fremragende jazzutøvermiljø overfor publikum, gjennom prosjektets ulike aktiviteter (workshops, konserter m.m.).

AiR-opplegget går ganske enkelt ut på å invitere en internasjonal jazzkapasitet med pedagogisk kompetanse, evne til å inspirere og god formidlingsevne, til å tilbringe 10-12 dager på Vestlandet, halvt om halvt i Stavanger og Bergen. I løpet av oppholdet vil AiR holde workshops for studenter ved jazzutdanningene og for etablerte musikere i begge byene, samt spille konserter med både unge og etablerte musikere, sammensatt for anledningen.

Første AiR (høsten 2016) var vår egen internasjonale stjernebassist Ingebrigt Håker Flaten, andremann ut er altså den britiske kultimprovisatøren Django Bates.

RSVP