VINTERJAZZ 2018

Fredag 26. januar går startskuddet for Vinterjazz, den 10 dager lange jazzmønstringen med mer enn 70 konserter i om lag 30 jazzklubber over hele landet. Fram til 4. februar skal et stort antall lokale helter, nasjonale topputøvere og enkelte internasjonale navn i aksjon, blant dem Come Shine, Nils Petter Molvær, Gard Nilssen’s Acoustic Unity, Billy Cobham Band og Adam Baldych Quartet.

Vinterjazz er en markering av at jazz spilles på klubb- og konsertscener gjennom hele året, og at levende jazz på ingen måte er begrenset til å være et sommer- og festivalfenomen. Den permanente, norske jazzpulsen banker i 83 jazzklubber (og 129 storband!) på små, større og store steder over hele landet, og Gry Bråtømyr, daglig leder i Norsk jazzforum, understreker at Vinterjazz er viktig fordi markeringen synliggjør konsertarrangørenes betydning for musikklivet.

– Kunstnerisk bredde og geografisk spredning er stikkord for Vinterjazz. Ved å rette oppmerksomheten mot den samlede klubb- og konsertaktiviteten gjennom 10 dager, slår vi et slag for alle de arrangørene som både sørger for å gi publikum tilgang til levende musikk hele året, og for å gi frilansmusikere arbeidsplasser også utenom festivalsesongen, sier Bråtømyr.

Vinterjazz for 15. gang

Vinterjazz, som i år arrangeres for 15. gang, er et samarbeid mellom jazzens nasjonale paraplyorganisasjon Norsk jazzforum og de enkelte medlemsklubbene i organisasjonen. Den enkelte klubb avgjør selv om den vil melde inn sin «normale» aktivitet på Vinterjazz- programmet, eller om den vil spisse bookingen og/eller arrangementsfrekvensen i løpet av de 10-dagene. Norsk jazzforum sentralt bistår med kampanjemateriell og annonsering, og kårer også «Årets jazzklubb» og, om praktisk mulig, årets «Buddy»-vinner under Vinterjazz. «Buddy» er norsk jazzlivs høyeste utmerkelse, og har vært utdelt siden 1956.

På Vinterjazz-programmet til Bergen Jazzforum finner vi både landets høyestliggende jazzfestival, Finsejazz, og trommelegenden Billy Cobham

Se det komplette Vinterjazz-programmet på vinterjazz.no.

Om Norsk jazzforum

Norsk jazzforum (Njf) er en medlems- og interesseorganisasjon som samler det norske jazzmiljøet, og som skal arbeide for å fremme den norske jazzens vilkår kulturpolitisk og kunstnerisk. Organisasjonen representerer i dag 25 jazzfestivaler, 83 jazzklubber, 129 storband, 682 profesjonelle musikere, 96 jazzstudenter, Nasjonal jazzscene og 5 regionale jazzsentre: Østnorsk jazzsenter (Oslo), Sørnorsk jazzsenter (Arendal), Vestnorsk jazzsenter (Bergen), Midtnorsk jazzsenter (Trondheim) og Nordnorsk jazzsenter (Bodø).

Tekst: Norsk jazzforum