BERGEN JAZZFORUM 50

I høst fyller Bergen Jazzforum 50 år og det skal selvsagt feires. Fra 28. oktober til 5. november blir det jubileumsfestival med konserter på ulike scener i byen og musikalske samarbeid.

Bergen Jazzforum ble stiftet 3. oktober 1972 og har siden den gang vært en av de viktigste konsertarrangørene på vestlandet. Det var også de samme folkene som i sin tid startet Nattjazz i 1973. Tusenvis av musikere har besøkt jazzklubben gjennom årene, inkludert noen av jazzens største navn som Miles Davis, Chick Corea, Dexter Gordon, Betty Carter, Joe Henderson, Art Blakey og Carla Bley. Samtidig har Bergen Jazzforum vært en viktig del av det lokale jazzmiljøet i Bergen, og i løpet av jubileet blir det plass til både lokale, nasjonale og internasjonale musikere på scenen.

Se flere plakater fra arkivet her!

Bergen Jazzforum 50 // 28. oktober – 5. november
The Young Mothers får æren av å åpne jubileet på USF Verftet, fredag 28. oktober. Sekstetten ble startet for 10 år siden av bassist Ingebrigt Håker Flaten, mens han fortsatt bodde i Austin, Texas. Her samlet han det beste og mest spennende fra den texanske undergrunnen, og gjennom flere utgivelser har bandet utviklet seg til en unik blanding av jazz, friimpro, indie-rock, hip-hop og grindcore. The Young Mothers leverte blant annet en forrykende, svett og dansbar avslutningskonsert i Studio USF under Nattjazz 2018.

Bergen Jazzforum har en lang historie på Hulen og hadde mange av sine konserter der på 70- og 80-tallet. Derfor passer det selvsagt med et stopp på den legendariske scenen i jubileet. Onsdag 2. november kommer duoen Malstrøm til Hulen med sin progressive blanding av improvisert jazz og harde elektroniske beats.

Det har ikke bare vært jazz gjennom 50 år, også musikere fra ulike verdenshjørner har fått sin plass på programmet. Under høstens jubileum presenterer Bergen Jazzforum i samarbeid med Bergen Internasjonale Musikkfestival ørkenblues-gitaristen Bombino fra Niger på USF Verftet, torsdag 3. november. Dagen etter blir det minifestival på samme sted, der albumaktuelle Trondheim Jazzorkester & GURLS står på scenen i Røkeriet, mens General Post Office byr på sin unike miks av frijazz og blues i Sardinen.

Jubileumsfestivalen avsluttes på Kulturhuset i Bergen med fire artister på to scener. Elisabeth Lid Trøen fremfører sitt bestillingsverk «New Paintings of Jazz» sammen sin kvartett og Dag Arnesen. I tillegg blir det mer musikk som krysser sjangergrensene med kritikerfavorittene KOBE og Han Gaiden.

PROGRAM

28. oktober // USF Verftet
THE YOUNG MOTHERS

2. november // Hulen
MALSTRØM

3. november // USF Verftet
BOMBINO
i samarbeid med Bergen Internasjonale Musikkfestival

4. november // USF Verftet
TRONDHEIM JAZZORKESTER & GURLS
GENERAL POST OFFICE

5. november // Kulturhuset i Bergen
TRØEN / ARNESEN KVARTETT
KOBE
HAN GAIDEN
LOUIEN
i samarbeid med Kulturhuset i Bergen